Medezeggenschap
De Medezeggenschapsraad (MR) heeft een wettelijke status. De MR bestaat uit een oudergeleding en een personeelsgeleding. Zij zijn hierin gelijk vertegenwoordigd. De MR heeft bevoegdheden om mee te denken en mee te praten over alle zaken die de school aangaan. Soms moet de schoolleiding om advies vragen, maar er zijn ook kwesties waarin de MR instemmingsrecht heeft. De taken en bevoegdheden zijn omschreven in het regelement, dat is gebaseerd op de Wet Medezeggenschap Onderwijs.
De MR is de schakel tussen ouders/personeel, schoolleiding en bestuur. Daarom is het ook voor iedere ouder belangrijk te weten dat er een MR is en wie daar namens de ouders zitting in hebben. Zodoende kunnen alle ouders bij hun vertegenwoordigers terecht met vragen of suggesties over beleidszaken op school. Iemand komt in de MR doordat hij of zij zich verkiesbaar stelt en officieel gekozen wordt. Er gelden voor het aantreden, aftreden en verkiezingen vaste procedures.
De medezeggenschapsraad overlegt met de directie over schoolzaken zoals:
- Vaststelling of wijziging van de schoolgids en het schoolplan
- Veranderingen in het onderwijs
- Personele zaken
- Financiën
- Zaken vanuit de ouders of vanuit het team
GMR (Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad)
De GMR van Stichting Prisma bestaat uit 8 leden, 4 ouders en 4 personeelsleden. De scholen zijn (wijkgericht) verdeeld over 4 clusters. Per cluster is er door de betreffende MR-en een ouder en een personeelslid gekozen voor de GMR.
Als beleid van toepassing is op een meerderheid van de scholen of alle scholen binnen stichting Prisma, wordt dit beleid in de GMR besproken. De GMR heeft instemmings- en adviesrecht op diverse onderwerpen. Ook kan de GMR gebruik maken van het initiatiefrecht om beleidswijzigingen voor te stellen. De GMR voert regelmatig gesprekken met het College van Bestuur en met de Raad van Toezicht.
Samen denken en beslissen de GMR-leden mee over Prisma brede onderwerpen, want medezeggenschap vinden we binnen stichting Prisma erg belangrijk!